Terra i Cultura 2017 – X Premi Miquel Martí i Pol

EL PREMI MIQUEL MARTÍ I POL CELEBRA 10 ANYS AMB UN RECITAL COMMEMORATIU AL PALAU DE LA MÚSICA

El reconeixement a la millor poesia musicada en català, impulsat per Lluís Llach, s’atorgarà el 16 de novembre en el cicle Músiques Sensibles

El festival de música i poesia ha programat artistes guanyadors com Roger Mas, Gemma Humet, Toni Xuclà, Mireia Vives i Borja Penalba

En el recital també actuaran els cinc finalistes 2016-17, elegits d’entre 500 gravacions i peces inèdites, que es faran públics al novembre

El guardó anual, atorgat pel Celler Vall Llach en el marc del certamen Terra i Cultura, està dotat amb 5.000 euros i una peça de l’escultor Josep Bofill

La desena edició del Premi Miquel Martí i Pol, impulsada i presentada per Lluís Llach, celebrarà un festival commemoratiu de música i poesia el proper 16 de novembre a la sala del Petit Palau del Palau de la Música Catalana. Aquest recital –programat en el marc del cicle Músiques Sensibles– inclourà l’actuació d’alguns dels guanyadors de les darreres edicions com Roger Mas, Gemma Humet i Toni Xuclà i Mireia Vives i Borja Penalba, i comptarà amb la participació del rapsoda Jordi Bosch.

L’acte de lliurament del X Premi Miquel Martí i Pol també inclourà l’actuació dels cinc finalistes de l’edició 2016-17. El nom dels elegits s’anunciarà la darrera setmana d’octubre a partir de la tria realitzada pel mateix Lluís Llach i per un jurat integrat per Laura Almerich (músic), Laura Borràs (directora de la Institució de les Lletres Catalanes), Lluís Gendrau (director editorial del Grup Enderrock), Ramon Muntaner (director de la SGAE a Catalunya i Balears) i Josep Roca (sommelier del Celler de Can Roca).

Entre l’11 de setembre del 2016 i l’11 de setembre del 2017 –període de convocatòria del certamen– s’han enregistrat i publicat un total de 500 musicacions en català a partir de l’adaptació de poemes. El Celler Vall Llach, promotor de la iniciativa, ha rebut aquest any directament la xifra rècord de 78 temes inèdits i gravacions editades per una trentena de grups i artistes.

Els cinc poetes més musicats han estat Josep Palau i Fabre (31), Miquel Desclot (30), Jacint Verdaguer (27), Enric Casasses (25) i Pere Quart (20). El jurat valora tant les gravacions inèdites presentades al Celler com les edicions publicades en qualsevol format, físic o digital, al llarg del període anual.

 

terraicultura

 

RECITAL X ANIVERSARI

El festival de música i poesia comptarà amb les actuacions de Roger Mas, guanyador de l’edició del 2012 per la seva musicació de “Si el mar tingués baranes” de Maria-Mercè Marçal; Gemma Humet i Toni Xuclà, vencedors del 2013 per l’adaptació de Salvador Espriu del tema “Aquesta pau és meva”; i Mireia Vives i Borja Penalba, que van emportar-se la darrera edició del premi gràcies al poema musicat “Si no fores (no amb mi)” de Roc Casagran.

La vetllada també comptarà amb un recital de poesia a càrrec del rapsoda Jordi Bosch, i culminarà amb la interpretació en directe de les cinc cançons finalistes de la darrera edició, i l’anunci del guanyador d’enguany.

Palmarès del Premi Miquel Martí i Pol, que reconeix la millor composició musical que doni vida a un poema en llengua catalana:

Mire Vives i Borja Penalba (2016)

per “Si no fores (no amb mi)” de Roc Casagran

Bartomeu (2015)

per “Els amants” de Vicent Andrés Estellés

Judit Neddermann i Ignasi Cussó (2014)

per “El fugitiu” de Miquel Martí i Pol

Toni Xuclà i Gemma Humet (2013)

per “Aquesta pau és meva” de Salvador Espriu

Roger Mas (2012)

per “Si el mar tingués baranes” de Maria-Mercè Marçal

Tomàs de los Santos (2011)

per “Homenatge anònim XV” de Vicent Andrés Estellés

Joan Manuel Galeas (2010)

per “Em declaro vençut” de Miquel Martí i Pol

Òscar Briz (2010)

per “Sense futur” de Salvador Espriu.

Sílvia Pérez Cruz (2009)

per “Covava l’ou de la mort blanca” de Maria-Mercè Marçal

Clara Andrés (2008)

per “Personatges” de Josep Pedrals


16 de novembre – 20 h

Petit Palau – Palau de la Música Catalana

Preu : 12 euros + despeses de gestió 

Venda d’entrades